Ga naar pagina inhoud

Bagnaia wereldkampioen
met Lenovo 

Eind november 2023 is Francesco Bagnaia voor het tweede jaar op rij gekroond tot wereldkampioen in de MotoGP! De Ducati-rijder zag concurrent Jorge Martin in de laatste race van het seizoen in Valencia al vroeg crashen, waarna zijn overwinning meer dan genoeg was om opnieuw de wereldtitel veilig te stellen. Ook in het constructeurskampioenschap was Ducati ongenaakbaar met een seizoensscore van 700 punten. Een fantastisch resultaat dat mede te danken is aan de ondersteuning die het Ducati-team krijgt vanuit hun technologische partner Lenovo.

Het racen met een MotoGP-motor vraagt een enorme vaardigheid en technische kennis van de coureurs. Maar het vereist ook een ideale afstemming met de engineers en monteurs. Ze maken hiervoor gebruik van innovatieve technologie. Lenovo-technologie is van strategisch belang in de ontwerp- en testfasen van de Ducati-motorfietsen, zoals windtunneltesten voor aerodynamica. Eenmaal op het circuit helpt de technologie het team om de motorfiets optimaal af te stemmen op de behoeften en specificaties van de rijder alsmede de omstandigheden waaronder geracet wordt. Tot slot brengt ieder circuit waarop gereden wordt nieuwe uitdagingen met zich mee. Maatwerk is daarbij de sleutel tot superieure prestaties.

Van koppel tot bandenkeuze

Met behulp van Lenovo ThinkSystem SD530, SR630 en SR650 servers modelleert Ducati de meest complexe scenario’s om te voorspellen wat er gebeurt zodra het rubber van de banden het circuit raakt. Regenachtige dag? Stof op de baan? Vooral scherpe bochten? Lenovo-computers modelleren alle invloeden en doen dat ook nog eens razendsnel. Elk aspect van de motorfiets – van het koppel tot de bandenconfiguratie – kan vooraf worden gemodelleerd op een computer, die de ideale configuratie voor de motor bedenkt voordat deze het circuit op gaat, wat tijd en benzine bespaart en de kans op succes vergroot.

Realtime data voor optimale prestaties

Tijdens het rijden biedt Lenovo-apparatuur een enorme rekenkracht om data, die wordt verzameld met de tientallen sensoren van de motorfiets, te vertalen naar bruikbare informatie voor de engineers. Zo beschikt het team, zodra de rijder de pitbox binnenkomt, direct over alle benodigde gegevens en kan snel en gemakkelijker de configuratie voor een rijder worden aangepast om de prestaties van motor en coureur te optimaliseren. De algoritmen die draaien op Lenovo ThinkPad-laptops hebben de efficiëntie van het team, ten opzichte van eerdere seizoenen, aantoonbaar met 25 procent verhoogd en de besluitvormingstijd verkort met meer dan een derde.

Aan kop blijven

Ontwikkelingen gaan snel in de gemotoriseerde sport en stilstand is achteruitgang. Het is algemeen bekend dat de top bereiken in een sport vaak eenvoudiger is dan aan de top te blijven. En dat is precies wat Ducati de komende jaren van plan is. Ducati maakt de snelste motoren in de MotoGP, maar in een sport waar winnen vaak neerkomt op een fractie van een seconde – en een kwestie van milliseconden kan zijn – is snelheid alleen niet genoeg. Er is data en technologie nodig om alle aspecten en invloeden goed in kaart te hebben om de optimale afstemming te kunnen vinden en te komen tot de beste prestaties. Het team en de rijders van Ducati vertrouwen daarvoor op de geavanceerde en innovatieve apparatuur van Lenovo; een winnende partner in technologie.

Tijdens de derde race in Amerika wist het Ducati Lenovo Team de derde en vijfde plek te veroveren en blijft het team met maar 9 punten verschil boven aan het klassement staan. Gelukkig is het seizoen nog lang niet over en maak je aankomende maanden kans om de motorrace van Assen van dichtbij mee te maken.

Ontdek hoe Lenovo als hoofdsponsor sinds 2018 bijdraagt aan het succes van Ducati met de Smarter Technologie for all. Zorg ervoor dat je deze unieke kans niet mist, en schrijf je snel in!

Wil je meer weten of kunnen we je direct assisteren met Lenovo 360 oplossingen?