Ga naar pagina inhoud

Blog: Terugblik Dell UDS EMEA Partner Summit 2023

Van 26 t/m 28 september organiseerde Dell de UDS EMEA Partner Summit in Madrid. De UDS (Unstructured Data Solutions) EMEA Partner Summit is een jaarlijks event voor Dell’s EMEA storage channel partners. Deze Summit biedt partners een unieke kans voor het ontwikkelen van strategieën om de uitdagingen op het gebied van ongestructureerde data bij hun klanten op te lossen.

Samen met een aantal internationale TD SYNNEX collega’s was ik hierbij aanwezig en ik deel graag de belangrijkste ontwikkelingen en trends met je.

Door: Barend Veldman, Solution Design Specialist Dell EMC bij TD SYNNEX

Ontwikkelingen in het UDS-landschap

Allereerst gaat dank uit naar Juan Antonio del Rio die met zijn team ook dit jaar weer een prachtig event op poten heeft gezet. Het ochtendprogramma met plenaire sessies werd gevolgd door commerciële en technische break-out sessies, waar Dell en haar partners de ontwikkelingen in en rondom het UDS-landschap uitgebreid besproken hebben. Er waren ongeveer 300 partners aanwezig die konden luisteren naar een aantal bekende en zeer goede sprekers, zoals Anthony Dina, UDS Global CTO Leader, Walter Leverett van Nvidia en Jay Limbasiya, UDS Business Development, AI and Data Science specialist.

Ook interessant waren de technische break-out sessies met onder meer UDS Principal System Engineers Christoffer Braendstrup uit Noorwegen rondom ECS Object Store en Koen Segers uit België die de noodzaak van cyber recoverability uitgelegd heeft. Waar grotere organisaties vaak een Disaster Recovery-site hebben, zijn ze vaak nog niet goed ingericht op het opvangen van cybercriminaliteit. Dit terwijl het tegenwoordig niet de vraag is of, maar wanneer de cyberaanval komt. Hoe bescherm je als organisatie je data daartegen?

90% van de wereldwijd geproduceerde data is ongestructureerd

Eén van de belangrijkste boodschappen vanuit Dell is dat zij de groei in de storagemarkt vooral zien in UDS, en voorspellen dat dit vooral op gebied van de object storage zal plaatsvinden.

Ongestructureerde data heeft geen vooraf georganiseerde structuur zoals die in bijvoorbeeld databases en VMware-toepassingen wel te vinden is. Klassieke voorbeelden van ongestructureerde data zijn bestanden met tekst, afbeeldingen, mediabestanden zoals die bij omroepen gebruikt worden, maar ook medische gegevens als patiëntdossiers en beelden zoals röntgenfoto’s en gegevens uit MRI- en CT-scans. Nieuwe toepassingen zoals generatieve AI zullen nog grotere hoeveelheden ongestructureerde data genereren.

Het beheren van ongestructureerde data kan uitdagend zijn vanwege de uiteenlopende bestandsvormen en -groottes. Zeker voor organisaties met grote hoeveelheden ongestructureerde data, per applicatie vaak ook nog eens in een eigen silo opgeslagen, kan dat problematisch zijn. Het is een uitdaging om met behulp van traditionele tooling al deze data te verwerken, te analyseren en er meerwaarde uit te halen.

Dell UDS-oplossingen

De Unstructered Data Solutions (UDS) van Dell zijn ontworpen om de uitdagingen die gepaard gaan met het beheren en opslaan van grote hoeveelheden ongestructureerde data aan te pakken. Het aanbod omvat PowerScale scale-out NAS (voorheen bekend als Isilon) voor traditionele bestandsopslag en Dell’s Elastic Cloud Storage Solutions (ECS) voor object storage, voor het efficiënt verwerken van grote hoeveelheden ongestructureerde data. ECS biedt schaalbaarheid, duurzaamheid, toegankelijkheid en ondersteuning voor rijke metadata. Met ECS kunnen private en hybride cloudoplossingen worden gerealiseerd. Daarnaast is het fundamentele technologie voor de toepassing van moderne born-in-the-cloud applicaties en diensten.


Unstructured Data: File Storage

De Dell Technologies PowerScale (de voormalige Isilon) is een file storagesysteem dat modulair kan worden opgebouwd en doorgeschaald. Elke PowerScale node levert de benodigde reken-, netwerk- en storagecapaciteit op maat. Het resultaat is een vrijwel oneindig schaalbare storage inclusief data tiering van all flash primaire file storage tot archiefdata. Deze oplossingen verkopen we als TD SYNNEX met onze partners al jaren voor onder andere medische en media-toepassingen.


Unstructured Data: Object Storage

Voor object storage biedt Dell Technologies de ECS-productlijn die oneindig door kan schalen. S3 is een protocol dat veel wordt gebruikt bij AWS, maar ook in private en hybride cloud grote voordelen kan bieden. S3 wordt gebruikt voor het interfacen met object storage over een netwerk door gebruik van buckets, sleutels en operations. Qua toepassingen zit er overlap tussen file en object storage, dus elke aanvraag behandelen we bij TD SYNNEX als maatwerk.

Het doel en de kosten van data

Op nummer één in veel van de presentaties stond de vraag: ‘Wat is het doel van data?’. Het zou geen doel op zich moeten zijn om data op te slaan, maar het doel zou moeten zijn de data die je hebt voor de juiste gebruikers en toepassingen toegankelijk te maken en daarmee meerwaarde uit die data te kunnen halen.

In lijn met deze boodschap werd gesproken over de prijs van het hebben van data. Bij veel klanten heeft jarenlang de boodschap geleefd: ‘alles moet de cloud in’. Maar bedrijven die dat doen, worden verrast door de kosten van die data in de cloud. En ze worden nog meer verrast door de kosten wanneer die data er weer uit moet. Dit kan trouwens ook juridische aspecten hebben: mogen bepaalde data wel in de public cloud staan?

Als alternatief geeft Dell aan dat het een goed idee is om die data niet naar de cloud te brengen, maar om een omgeving in het eigen datacenter te bouwen die alle eigenschappen van de cloud heeft. Want de behoefte van beheerders en gebruikers is er: die willen een omgeving die flexibel is en snel en gemakkelijk kan groeien.

Naast disaster recovery ook cyber recoverability

Disaster recovery is bedoeld om te herstellen van zaken als brand of een overstroming. Maar de kans dat organisaties data kwijt raken door een natuurlijk oorzaak is tegenwoordig vele malen kleiner dan dat zij worden geraakt door een cyberattack zoals een ransomware-aanval of de diefstal van Intellectual Property. En voor veel bedrijven geldt dat als ze hun data kwijt zijn, ze in ieder geval grote economische schade op zullen lopen en misschien zelfs hun deuren moeten sluiten. Elke organisatie moet dus zorgen dat ze hun data geborgd hebben, ook in het geval van cyberaanvallen.

Eén van de kernboodschappen op dit congres was dan ook: cyberthreats zijn de nieuwe disaster, daar moet je als organisatie op ingericht zijn. Feitelijk zouden organisaties hun data drie keer moeten opslaan: naast de primaire storage op een disaster recovery-locatie, en daarnaast in een Cyber Vault. Dat is een aparte plaats waar data worden opgeslagen die volledig is geïsoleerd van de rest van de IT-infrastructuur.

Artificial Intelligence

Uiteraard werd er ook gesproken over AI. Vooral de samenwerking tussen Dell en Nvidia werd breed uitgemeten. Dell heeft ook gesproken over Project Helix, de turn key AI-oplossing die ze met Nvidia en iternal gaan leveren.

Overigens is AI een ontzettend buzzword, maar het is niet één ding. Het zijn toepassingen op basis van verschillende logaritmen die voor allerlei verschillende toepassingen gebruikt worden. AI levert maar beperkt waarde op als de relevantie van de gebruikte data voor de beoogde bewerking klein is. Dat zijn zaken waar partijen als Dell partner Starburst voor open modern Data Lakehouse oplossingen naar voren worden gebracht. In essentie zorgt deze oplossingen ervoor dat data organisatiebreed kan worden teruggevonden en benaderd; dit vormt het fundament onder een modern data lake.

Key take-aways

De belangrijkste punten die ik heb meegenomen van de UDS EMEA Partner Summit zijn dat met 90% van de wereldwijd gegenereerde data de positie van unstructured data en de groei daarvan, het gaat om een miljardenmarkt. De huidige ontwikkelingen op het gebied van AI en vooral generatieve AI zullen een nog verdere groei in de hand werken. Daarnaast de kwetsbaarheid van organisaties, die daarom bewust om zullen moeten gaan met de dreiging voor hun data en daarvoor ook voor deze grote omgevingen een cyber recoverability oplossing zullen moeten hebben.

Met nog één hele mooi afsluiter: Het management van Dell UDS zoals Anthony Dina gaven stuk voor stuk aan dat zij zelf de mankracht niet hebben om deze enorme groeimarkt te kunnen bedienen dus dat onze channel partners keihard nodig zijn en blijven.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen betekenen op het gebied van data en opslag?

Neem contact op met mij, of met ons gespecialiseerde team!