Low-code-platforms: dit zijn de belangrijkste vereisten
–
Met behulp van low-code help je jouw klanten het maximale uit hun gegevens te halen, en versnel je bovendien hun ontwikkeltrajecten. Maar wat is een geschikt low-code-platform, en waar moet deze aan voldoen? Wij helpen je op weg.
Het is een vast ingrediënt in iedere James Bond-film: de technische hoogstandjes van wapenmeester Q. Op de een of andere manier weet hij 007 altijd vooraf te voorzien van precies de juiste gadgets voor zijn avonturen. Die komen altijd later in de film zo goed van pas, dat je je afvraagt of hij het zonder die gadgets ook had gered.
Eigenlijk is het met low-code niet veel anders. Wil je als IT-partner een portfolio opzetten rondom low-code, dan is de keuze voor het juiste platform vooraf cruciaal. Met een solide low-code-platform leg je de juiste basis voor innovatie en automatisering bij je klant. Kies je voor het verkeerde platform, dan betalen jij en jouw klant daarvoor uiteindelijk de prijs.
Cruciale vereisten
Hoe maak je nou net als Q vooraf precies de juiste keuzes? Bij het kiezen van een low-code-platform zijn deze aandachtspunten cruciaal:
Het platform moet gebruiksvriendelijk en intuïtief zijn
Een gebruiksvriendelijke interface is cruciaal. Low-code moet data-analyse en app-ontwikkeling vooral gemakkelijker maken, niet ingewikkelder. Bovendien zijn niet alle medewerkers even technisch, terwijl het wel belangrijk is dat zoveel mogelijk mensen het platform adopteren. Ook diegene zonder kennis van techniek en code.
Een intuïtieve interface biedt op zijn minst visuele tools en drag-and-drop-functionaliteit. Daarmee kunnen gebruikers gemakkelijk elementen toevoegen, wijzigen en configureren in hun applicaties.
Het platform moet schaalbaar zijn
Jouw klanten hebben ongetwijfeld groeiambities. Het platform moet de mogelijkheid bieden om die ambities waar te maken. Het is daarom belangrijk dat je het probleemloos kan schalen met de groei.
Dat is niet vanzelfsprekend. Het gelijktijdig verwerken van steeds grotere datasets en steeds meer gebruikers vraagt om veel rekenkracht en stelt eisen aan de onderliggende infrastructuur. Een schaalbaar platform moet een toenemend aantal gebruikers, data en applicaties aankunnen, zonder dat prestatieverlies optreedt.
Het platform moet voldoende integratiemogelijkheden bieden
Een goed low-code-platform moet naadloos kunnen integreren met bestaande systemen, databases en (cloud)services. Op die manier kunnen je klanten waardevolle informatie en processen die zij al gebruiken, behouden en beter benutten. Het platform moet bijvoorbeeld eenvoudig data kunnen uitwisselen met verschillende applicaties en systemen. Daarmee voorkom je dat je medewerkers opzadelt met dubbel werk en handmatige gegevensinvoer.
Bovendien zijn uitgebreide integratiemogelijkheden belangrijk wanneer je nieuwe functionaliteiten en services zonder grote verstoringen wilt toevoegen aan het bestaande ecosysteem. Zo leg je een basis voor een meer samenhangende en geïntegreerde IT-omgeving die het innovatievermogen stimuleert en bedrijfsgroei ondersteunt.
Het platform moet beschikken over kant-en-klare sjablonen en componenten
Het is belangrijk dat een low-code-platform beschikt over genoeg kant-en-klare bouwstenen. Vooraf gebouwde sjablonen, widgets en componenten versnellen de ontwikkeling en maken aanpassingen aan specifieke behoeften mogelijk. Met deze bouwstenen kunnen zowel technische als minder technische medewerkers met een paar muisklikken bijvoorbeeld gebruikersinterfaces, databases en basisfunctionaliteiten opzetten.
Ook industrie specifieke sjablonen zijn meer dan welkom. Denk aan leningsaanvragen, budgetbeheer, financiële rapportage voor financiële instellingen, en bijvoorbeeld modules voor voorraadbeheer en vrachtverzending voor de logistieke sector.
Het platform moet gegevensmisbruik en cyberincidenten tegengaan
Een low-code-platform is een soort dataknooppunt waar veel gevoelige gegevens samenkomen en worden verwerkt. Goede securityvoorzieningen zijn dan ook onmisbaar. Het platform moet uitgebreide beveiligingsfuncties bieden om gegevens en applicaties te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en cyberdreigingen.
Denk onder andere aan authenticatie- en autorisatiemechanismen, zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige gegevens en functies. Daarnaast moet het platform encryptie op verschillende niveaus ondersteunen, waaronder dataverzending en opslag, zodat data niet in verkeerde handen vallen. Ook robuuste audit trail- en logging-mogelijkheden zijn essentieel, zodat je alle activiteiten binnen het platform kunt volgen en monitoren.
Microsoft Power Platform
Een low-code-platform dat aan alle bovenstaande eisen voldoet is Microsoft Power Platform. Met het Power Platform kun je eenvoudig je eigen apps maken, gegevens analyseren en taken automatiseren. En dat ook zonder kennis van klassieke programmeertalen. Om deze redenen voldoet dit platform aan de gestelde eisen:
1. Gebruiksvriendelijk en toegankelijk
Met Power Platform kun je applicaties bouwen en aanpassen zonder uitgebreide programmeerkennis. De platformonderdelen, zoals Power Apps en Power Automate, bieden visuele interfaces en sjablonen waarmee gebruikers met minimale technische vaardigheden apps kunnen maken, workflows kunnen automatiseren en gegevens kunnen analyseren.
2. Inclusief industry accelerators voor verticals
Microsoft Power Platform beschikt over zogeheten industry accelerators. Dat zijn kant-en-klare oplossingen die een specifieke branche of bedrijfsproces ondersteunen. Er zijn accelerators beschikbaar voor gezondheidszorg, distributie, handel, de maakindustrie, retailsector, de overheid en de non-profitsector.
3. Ontwikkeld met security in het achterhoofd
Microsoft Power Platform is veilig. Het platform biedt verschillende security-functies om gegevens en applicaties te beschermen. Zo integreert het met Azure Active Directory voor identiteits- en toegangsbeheer. Hierdoor kunnen organisaties gebruikmaken van Single Sign-On (SSO) en Multi-Factor Authentication (MFA) voor de beveiliging van de toegang tot apps en gegevens.
Het platform biedt daarnaast mogelijkheden voor dataveiligheid, zoals het beperken van toegang tot specifieke records en velden op basis van de rol van de gebruiker. Ook maakt het gebruik van beveiligde connectors en versleuteling van gegevens (zowel in transit als in rust). Power Platform ontvangt bovendien regelmatig security-updates en voldoet aan compliance-standaarden als de AVG en ISO 27001.
4. Goede integratie via connectors en API’s
Microsoft Power Platform beschikt over verschillende functies voor een hechte integratie in de bestaande IT-omgeving. Zo kun je met een uitgebreide set connectors de communicatie met verschillende externe services en systemen vergemakkelijken. Je wisselt hiermee eenvoudig data uit met cloud-platforms, applicaties en databronnen. Denk aan Microsoft 365, SharePoint, Dynamics 365 en SQL server. Hierdoor kunnen klanten hun bestaande investeringen en gegevensbronnen moeiteloos integreren in nieuwe low-code-apps en -workflows.
Naast connectors biedt Power Platform de optie om te communiceren via op maat gemaakte API’s. Maakt je klant al gebruik van Azure? Dan is Power Platform een heel logische keuze, omdat het hier naadloos op aansluit.
5. Uitstekende prestaties en schaalbaarheid
Het Power Platform maakt gebruik van een cloud-gebaseerde infrastructuur, zoals Microsoft Azure. Dit betekent dat het platform kan profiteren van de schaalbaarheid en resources van de cloud-omgeving. Het Power Platform kan automatisch opschalen op basis van de belasting. Wanneer de hoeveelheid gegevens of het aantal gebruikers toeneemt, kan het platform automatisch extra rekenkracht en resources toewijzen om ervoor te zorgen dat de prestaties op peil blijven. Dit zorgt ervoor dat er geen merkbaar prestatieverlies optreedt, zelfs niet bij aanzienlijke groei.
Daarnaast beschikt Power Platform over geavanceerde mechanismen voor query-optimalisatie en gegevensverwerking. Hierdoor kan het grote datasets efficiënt verwerken en berekeningen snel uitvoeren. Ook bij groeiende datavolumes.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van Microsoft Power Platform voor jouw business? TD SYNNEX biedt de low-code-oplossingen van Microsoft en stelt IT-partners in staat om de oplossing te kiezen die naadloos aansluit op de behoeften van hun klanten.
- Kennis en expertise: TD SYNNEX heeft een team van experts in AI die jou kunnen helpen bij de selectie, implementatie en ondersteuning van AI-oplossingen van Intel.
- Marketing en verkoopondersteuning: TD SYNNEX kan je helpen met marketing en verkoopondersteuning voor AI-oplossingen van Intel. Dit omvat het ontwikkelen van marketingmateriaal, het organiseren van demo’s en ondersteuning bij het verkopen van AI-oplossingen van Intel aan hun klanten.
- Financiering: TD SYNNEX kan je helpen met financieringsdiensten voor AI-oplossingen. Hiermee verlaag je de drempel voor jouw klanten om met AI aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld via leaseconstructies.
Lees ook het blog rondom het slimmer verkopen van low-code-platforms en onze whitepaper over innovatie.