Ga naar pagina inhoud

AI-infrastructuur opzetten? Dit zijn cruciale aandachtspunten

Het is de hoofdactiviteit van Artificial Intelligence (AI): de analyse van enorme hoeveelheden gegevens. Dat vraagt nogal wat van de onderliggende infrastructuur, of die nu on-premises of in de cloud staat. Wil je voorkomen dat de systemen waarop jouw AI-project of dienstverlening draaien knarsend vastlopen, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Wij zetten de belangrijkste do’s en don’ts voor een ‘AI-ready datacenter’ op een rij.

In de Formule-1 zijn er grofweg drie elementen die de kans op succes bepalen: de technische prestaties van de wagen, de strategische beslissingen van het team en de behendigheid van de coureur. Toch is het haast een gegeven: met een inferieure auto is een pole position, laat staan het kampioenschap, een haast onmogelijke opgave. Zelfs Max Verstappen was in een auto van AlphaTauri nooit kampioen geworden.

Hetzelfde geldt voor jouw AI-business. Zelfs met de meest geavanceerde algoritmes en de meest briljante strategieën ga je het niet redden zonder krachtige infrastructuur. De verwerking van grote datapools vereist nu eenmaal enorme hoeveelheden verwerkingskracht en doorvoersnelheid van alle betrokken systemen en onderdelen.

4 aandachtspunten

Wil je dat de IT-infrastructuur geen roet in het eten gooit? Houd dan rekening met de volgende zaken:

1. Zorg voor voldoende verwerkingscapaciteit

AI-toepassingen vragen om grote hoeveelheden rekenkracht. Hier geldt simpelweg: hoe meer, hoe beter. Het is belangrijk dat je kiest voor servers met krachtige en gespecialiseerde processors. Het liefst voor CPU’s die speciaal ontworpen zijn om complexe algoritmes en deep learning-modellen snel en efficiënt te kunnen uitvoeren.

Daarnaast kun je gebruikmaken van accelerators zoals GPU’s (Graphics Processing Units) of FPGA’s (Field-Programmable Gate Arrays) om de verwerkingscapaciteit verder te vergroten. Die laatste zijn een soort herprogrammeerbare chips die je helemaal kunt optimaliseren voor één specifieke taak.

2. Realiseer een vlot opslagsysteem

Efficiënt gegevensbeheer is van cruciaal belang voor een AI-datacenter. Overweeg het implementeren van een schaalbaar en betrouwbaar opslagsysteem waarmee je grote hoeveelheden gegevens kunt verwerken en opslaan.

Denk daarbij voorbij opslagcapaciteit: het is vrijwel net zo belangrijk dat die data razendsnel toegankelijk en doorzoekbaar zijn.

3. Denk aan koeling en energie-efficiëntie

Een AI-datacenter genereert vaak veel warmte vanwege de intensieve berekeningen. Zorg voor een effectief koelingssysteem om oververhitting te voorkomen en de levensduur van de hardware te verlengen.

Energie-efficiëntie is ook van belang om operationele kosten te beheersen. Overweeg het gebruik van geavanceerde koeltechnologieën en monitoringssystemen om het energieverbruik te optimaliseren.

4. Realiseer solide security en compliance

Beveiliging is van het grootste belang bij het opzetten van een AI-datacenter. Implementeer robuuste beveiligingsmaatregelen om gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, datalekken en cyberaanvallen. Zorg ervoor dat het datacenter voldoet aan relevante compliance-eisen, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voor Europese klanten.

Intel als ‘AI-motorblok’

Een technologieleverancier die zich heeft gespecialiseerd in AI-infrastructuur is Intel. Zij bieden krachtige componenten waaruit je zelf een datacenter kunt samenstellen. Ook kun je op Intel gebaseerde infrastructuur kant-en-klaar afnemen via de bekende public cloud-leveranciers.

AI-geoptimaliseerde processoren

Intel levert krachtige en gespecialiseerde processors die uitermate geschikt zijn voor het uitvoeren van complexe algoritmes en deep learning-modellen. Met name hun Xeon processors zijn hiertoe uitgerust.

Bovendien biedt Intel ook accelerators zoals GPU’s en FPGA’s, waarmee je de verwerkingscapaciteit verder vergroot.

Basis voor vlotte netwerken

Intel biedt een breed scala aan oplossingen voor IT-partners voor het garanderen van snelle en betrouwbare netwerkconnectiviteit in een AI-datacenter. Intel heeft zelfs een speciale businessunit opgericht voor 5G-netwerkconnectiviteit: de Network and Edge Group (NEX). Deze is gericht op het versnellen van 5G-netwerken, van cloud tot edge. Intel biedt ook ondersteuning bij het bouwen van geoptimaliseerde netwerken, zoals via hun Intel Network Builders-programma.

Software voor AI-versnelling

Naast de hardware biedt Intel ook softwareoplossingen om het gebruik van hun processors en accelerators te optimaliseren. Zo hebben ze een uitgebreide reeks aan bibliotheken en frameworks voor machine learning en deep learning, zoals Intel Math Kernel Library en oneAPI Data Analytics Library. Hiermee kun je de prestaties van je algoritmes en modellen verder verbeteren.

Koele en energiezuinige hardware

Intel heeft innovatieve koeltechnologieën ontwikkeld die helpen bij het beheersen van warmte in datacenters. Zo werkt de leverancier samen met Green Revolution Cooling (GRC), een ontwikkelaar van moderne koeloplossingen.

Intel heeft ook geïnvesteerd in de verbetering van energie-efficiëntie voor AI. Hun 4e generatie Intel Xeon Scalable-processors bieden bijvoorbeeld tot 14x meer energie-efficiëntie voor een aantal AI-workloads. Bovendien kan hun Infrastructure Power Manager-software tot 30% besparen op netwerkstroom.

Hardwarematige securityvoorzieningen:

Intel heeft zijn hardware voorzien van een aantal geavanceerde securitytechnologieën. Samen helpen deze met het vergroten van de veiligheid van jouw AI-infrastructuur. Enkele voorbeelden daarvan zijn Intel Trusted Execution Technology (test de authenticiteit van het besturingssysteem), Intel Software Guard Extensions (beschermt data in gebruik via speciale isolatietechnologie), Intel QuickAssist Technology (versnelt versleuteling en ontsleuteling van data) en Intel Threat Detection Technology (monitoring van cyberaanvallen op hardwareniveau).

Schaalbare en betrouwbare opslagsystemen

Intel biedt diverse oplossingen voor schaalbare en betrouwbare opslag. Hun Optane- en 3D NAND-SSD’s bieden snelle toegang tot en doorzoekbaarheid van gegevens. Intel Optane SSD’s zijn gebaseerd op de 3D XPoint-technologie, die snellere toegangstijden en hogere duurzaamheid biedt dan traditionele NAND-flashgeheugens.

Intel’s 3D NAND SSD’s, aan de andere kant, gebruiken een innovatieve stapeltechnologie om de dichtheid van gegevensopslag te verhogen en de kosten per gigabyte te verlagen. Door deze technologieën te combineren, kun je opslagsystemen realiseren die zijn geoptimaliseerd voor verschillende workloads en prestatiebehoeften.

Meer weten?

Wil je meer weten over Intel-technologie als solide basis voor jouw AI-oplossingen? TD SYNNEX biedt de AI-oplossingen van Intel en stelt IT-partners in staat om de oplossing te kiezen die naadloos aansluit op de behoeften van hun klanten.

  • Kennis en expertise: TD SYNNEX heeft een team van experts in AI die jou kunnen helpen bij de selectie, implementatie en ondersteuning van AI-oplossingen van Intel.
  • Marketing en verkoopondersteuning: TD SYNNEX kan je helpen met marketing en verkoopondersteuning voor AI-oplossingen van Intel. Dit omvat het ontwikkelen van marketingmateriaal, het organiseren van demo’s en ondersteuning bij het verkopen van AI-oplossingen van Intel aan hun klanten.
  • Financiering: TD SYNNEX kan je helpen met financieringsdiensten voor AI-oplossingen. Hiermee verlaag je de drempel voor jouw klanten om met AI aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld via leaseconstructies.

Lees ook het blog rondom het slimmer verkopen van AI en onze whitepaper over innovatie.

Heb je vragen over innovatie en nieuwe technologieën in de IT?