Ga naar pagina inhoud

Deze toepassingen en technologieën verrijken jouw VR-portfolio

De manier waarop we werken is de afgelopen jaren grondig op de schop gegaan. Dat biedt voor jou als IT-partner nieuwe kansen. Virtuele technologie zoals virtual reality (VR), augmented reality (AR) en de metaverse spelen daarin een cruciale rol. Met deze vooruitstrevende toepassingen en technologieën zet je de toon.

In de film The Lawnmower Man doet het fictieve bedrijf Virtual Space Industries proeven op een verstandelijk gehandicapte tuinman. Ze onderwerpen hem onder invloed van speciale drugs aan allerlei trainingen in een virtuele wereld, waardoor hij in korte tijd hyperintelligent wordt. Dat bevalt hem zo goed, dat hij besluit om als virtuele, softwarematige entiteit verder te leven.

Deze film is natuurlijk science fiction, maar het jaartal waarin deze verscheen zal je misschien verbazen: 1992. Toen al fantaseerden we als mensheid over concepten als VR en de metaverse en de mogelijkheden die deze bieden. Iets wat The Matrix in 1999 nog eens dunnetjes overdeed en deze definitief bij het grote publiek bekendmaakte.

Geen fictie meer

Fast-forward naar 2023. VR is allang geen fictie meer, maar een stevig in de realiteit gewortelde technologie die jou als IT-partner allerlei nieuwe, unieke businesskansen biedt. Jouw klanten kunnen namelijk nu al profiteren van virtuele technologie op toepassingsgebieden als:

Ontwerpers werken met VR bril op

1. Creativiteit en design

Ontwerpers kunnen dankzij virtual reality effectief samenwerken aan 3D-modellen in virtuele ruimten. Daarbij kunnen ze hun ontwerp direct in drie dimensies ervaren en beoordelen. Zo kunnen ze beter inschatten of een design ook daadwerkelijk past bij wat ze voor ogen hebben. Mogelijke problemen en verkeerde inschattingen zijn zo eerder op te opsporen en te verhelpen, wat tijd en kosten scheelt.

Bovendien stelt virtual reality ontwerpers in staat om realtime aanpassingen door te voeren en verschillende scenario’s te verkennen, zonder dat ze fysieke prototypes hoeven bouwen. Dit versnelt het iteratieproces en maakt het mogelijk om snel verschillende ontwerpopties te testen en te vergelijken.

Daarnaast kunnen teamleden, zelfs als ze zich op verschillende locaties bevinden, gelijktijdig deelnemen aan het ontwerpproces en direct feedback geven.

Tenslotte kunnen ontwerpers ook andere zintuiglijke informatie integreren in het ontwerpproces, zoals geluid en tastzin. Zo krijgen zij een beter begrip van hoe gebruikers het uiteindelijke product ervaren.

2. Training en educatie

Met behulp van VR kunnen medewerkers trainingen volgen in veilige, gecontroleerde virtuele omgevingen. Denk aan chirurgen die met behulp van VR zonder risico’s kunnen oefenen op virtuele patiënten. Of hulpverleners zoals brandweerlieden die zich middels VR kunnen onderdompelen in virtuele noodsituaties. Die aanpak werkt. Zo scoorden chirurgen die via VR oefenden met virtuele patiënten bij het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson tot 233% beter dan collega’s die alleen traditionele educatiemethoden hadden gebruikt.

Naast professionele toepassingen biedt VR ook aanzienlijke voordelen op het gebied van onderwijs. Studenten kunnen historische gebeurtenissen herbeleven, complexe wetenschappelijke concepten visualiseren en virtuele laboratoria gebruiken voor praktijkgericht leren. Door zich letterlijk in educatieve scenario’s te bevinden, kunnen leerlingen en studenten een diepgaander begrip ontwikkelen en betrokken raken bij hun leerproces.

3. Meetings en samenwerking

Een videomeeting brengt mensen samen, maar heeft ook nadelen. Doordat iedereen vanuit een eigen ‘hokje’ aanwezig is, blijft het gevoel van daadwerkelijk samenzijn beperkt. Virtuele technologie biedt hiervoor een interessant alternatief. Dankzij speciale meeting-software en een VR-headset ervaren medewerkers alsof zij zich daadwerkelijk in dezelfde ruimte bevinden. Die virtuele ruimtes zijn niet alleen geschikt voor het hosten van vergaderingen, maar bijvoorbeeld ook voor het geven van presentaties of zelfs het organiseren van trainingen of bedrijfsevenementen.

Deze manier van samenwerken biedt aantoonbare voordelen. Zo kunnen levendige avatars en slimme audio gebruikers het gevoel geven dat ze er echt bij zijn, zodat gesprekken natuurlijker aanvoelen. Volgens onderzoek geeft 66% van de ondervraagden aan zich beter te kunnen concentreren in VR-vergaderingen omdat er minder afleidingen zijn dan bij videogesprekken. Doordat gebruikers opgaan in de ervaring, komen ze niet in de verleiding om ondertussen met wat anders bezig te zijn. Virtuele evenementen en meetings zijn bovendien veel voordeliger en duurzamer dan het organiseren van fysieke evenementen. Zeker als daarvoor medewerkers van over de hele wereld moeten worden ingevlogen.

Zakenman heeft een virtual meeting met VR bril op

Meta als voorloper

Meta, voorheen bekend als Facebook, is een belangrijke speler op het gebied van virtuele technologie. Het bedrijf heeft een aantal technologieën en producten waarmee je als IT-partner een stevige basis legt voor een portfolio op dit gebied.

Een van de belangrijkste technologieën van Meta is hun serie VR-headsets, de Meta Quest 2 en Meta Quest Pro. Deze headsets bieden een hoogwaardige VR-ervaring en laten gebruikers onderdompelen in de metaverse. Een groot voordeel van de Meta-headsets is dat deze ook ‘standalone’ functioneren. Medewerkers hoeven ze niet te koppelen aan een laptop- of desktop-systeem, omdat de apps ook direct vanaf de headset zelf werken. Dat biedt een extra vrijheid die veel andere headsets niet bieden.

De Meta Quest Pro is het topmodel. Deze VR-headset bevat een krachtige Snapdragon XR2+ Qualcomm-processor en 12 GB RAM. Daardoor draaien alle VR-apps zeer vloeiend. De vormgeving is dankzij de vernieuwde pancake-lenzen erg compact, wat het draagcomfort vergroot.

Werken met Mixed Reality technologie

Mixed reality

Zowel de Quest 2 als de Quest Pro-headsets ondersteunen naast een reguliere VR-ervaring ook ‘mixed reality’. Deze technologie presenteert de fysieke omgeving in hoge resolutie en in kleur aan de gebruiker. Daardoor blijven zij die fysieke omgeving ervaren, maar profiteren ze wel van alle extra informatielagen die de headset in realtime kan toevoegen. Dat biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan trainingen of instructies, waarbij gebruikers direct over objecten informatie gepresenteerd krijgen.

Horizon Workrooms

De virtuele headsets van Meta bieden ondersteuning voor een brede range aan vergader- en samenwerkingstools. Daarnaast biedt het hiervoor een eigen oplossing: Horizon Workrooms. Met deze oplossing kun je virtuele vergaderruimtes creëren waarin je kunt samenwerken aan projecten, presentaties kunt geven en ideeën kunt uitwisselen. Medewerkers zien in die ruimtes zichzelf en anderen vertegenwoordigd door virtuele avatars, die eventueel in realtime natuurgetrouw kunnen meebewegen met de ware gezichtsuitdrukkingen van de deelnemers. Dat vergroot de onderlinge betrokkenheid en effectiviteit van de communicatie verder.

Horizon Workrooms is bovendien niet alleen bruikbaar met een Meta-headset, ook vanuit een reguliere 2D-browseromgeving en via een reguliere Zoom- of Teams-videocall kunnen gebruikers meedoen. Daardoor is Horizon Workrooms zeer geschikt als breed inzetbaar alternatief voor meer traditionele meeting-software.

AR in ontwikkeling

Daarnaast heeft Meta ook geïnvesteerd in het ontwikkelen van AR-technologie. Hun AR-bril, Project Aria, is momenteel nog in ontwikkeling, maar belooft een revolutionaire manier te bieden om digitale informatie te integreren in de fysieke wereld.

Meer weten?

Wil je meer weten over virtuele technologie en de toegevoegde waarde die oplossingen van Meta kunnen leveren voor jouw business op dat gebied? TD SYNNEX biedt de virtuele oplossingen van Meta en stelt IT-partners in staat om de oplossing te kiezen die naadloos aansluit op de behoeften van hun klanten.

  • Kennis en expertise: TD SYNNEX heeft een team van experts die jou kunnen helpen bij de selectie, implementatie en ondersteuning van virtuele oplossingen van Meta.
  • Marketing en verkoopondersteuning: TD SYNNEX kan je helpen met marketing en verkoopondersteuning voor virtuele oplossingen van Meta. Dit omvat het ontwikkelen van marketingmateriaal, het organiseren van demo’s en ondersteuning bij het verkopen van virtuele oplossingen van Meta aan hun klanten.
  • Financiering: TD SYNNEX kan je helpen met financieringsdiensten voor virtuele technische oplossingen. Hiermee verlaag je de drempel voor jouw klanten om met virtuele technologie aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld via leaseconstructies.

Heb je vragen over innovatie en nieuwe technologieën in de IT?