Ga naar pagina inhoud

GenAI is een gamechanger, en dit is waarom 

Van automatisch gegenereerde salesrapporten tot intelligente chatbots voor de klantenservice: generatieve AI is in korte tijd uitgegroeid tot bron van nieuwe, krachtige functionaliteit. Steeds meer organisaties experimenteren met de mogelijkheden die deze technologie biedt. Voor IT-partners betekent dat een enorme potentiële bron aan nieuwe inkomsten. GenAI is niets minder dan een gamechanger voor de zakelijke IT-markt. Niet voor niets. 

De introductie van de televisie in de vorige eeuw was een enorme technologische revolutie. Het opende een venster naar onbekende werelden en verbreedde de horizon van miljoenen mensen. Hele families verzamelden zich rond het toestel, verwonderd over de beelden uit voor hen verre landen en nieuwe culturen. De televisie veranderde voorgoed de manier hoe mensen – letterlijk – naar de wereld keken.  

Content genereren

Momenteel staan we midden in de start van een vergelijkbare transformatie, met de komst van generatieve artificial intelligence (genAI). Dat klinkt overdreven, maar is het niet. Generatieve AI is een revolutionaire tak van kunstmatige intelligentie die nieuwe, originele content kan creëren. Denk aan teksten, afbeeldingen, muziek en video’s. 

De voordelen en toepassingen voor zakelijk gebruik zijn namelijk groot. Het gaat niet alleen om technologie die nieuwe taken kan uitvoeren, maar om systemen die kunnen leren, zich aanpassen en zelfs zelfstandig kunnen creëren.

Specifiek en algemeen

GenAI-toepassingen zijn soms heel specifiek. Denk aan een architect die met een AI-systeem samenwerkt om in enkele minuten honderden ontwerpen te genereren. Of een medisch onderzoeker die virtuele experimenten uitvoert met behulp van AI om de effecten van een nieuw geneesmiddel te voorspellen. Dankzij de steeds hechtere integratie van GenAI in de public cloud zijn deze geavanceerde AI-toepassingen bovendien veel breder toegankelijk dan ooit tevoren. 

Maar los van die specifieke voorbeelden is de technologie ook van grote toegevoegde waarde voor vrijwel iedere kenniswerker, ongeacht de precieze functie of branche. Zogenoemde AI-assistenten zitten namelijk steeds vaker verweven in businessapplicaties voor bijvoorbeeld projectplanning, e-mail en office-toepassingen. Daar helpen ze kenniswerkers met hun dagelijks terugkerende taken. 

Enorm businesspotentieel

Niet voor niets is het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie (genAI) fors gestegen, zo blijkt uit recent onderzoek van Gartner. In slechts zes maanden verdubbelde het percentage bedrijven dat genAI daadwerkelijk inzet, van 4% naar 10%. Tegelijkertijd nam het aantal bedrijven dat experimenteert met genAI fors toe, van 15% naar 45%. Die adoptie neemt de komende tijd nog veel verder toe.

Het businesspotentieel van genAI voor jou als IT-partner is dan ook enorm. 

Die stijgende adoptiegraad heeft zijn redenen. GenAI biedt organisaties allerlei voordelen. Dit zijn de enkele van de belangrijkste: 

 • GenAI kan routinetaken automatiseren 
  GenAI kan veel alledaagse en repetitieve taken automatiseren en zo een boost geven aan de productiviteit. Denk aan het plannen van vergaderingen, het sorteren en beantwoorden van e-mails, en het bijhouden van deadlines en projectupdates. Door deze taken te automatiseren, kunnen werknemers zich bovendien beter richten op complexere activiteiten die strategische waarde toevoegen. 
 • GenAI maakt dataverwerking en -analyse laagdrempelig 
  GenAI kan enorme hoeveelheden gegevens verwerken en analyseren om inzichten te bieden die anders verborgen zouden blijven. De technologie kan helpen met het automatisch genereren van rapporten, het uitvoeren van complexe analyses en het visualiseren van data. Dat leidt tot snellere en beter onderbouwde beslissingen. 
 • GenAI kan de customer experience verbeteren 
  GenAI komt steeds vaker in de vorm van chatbots en virtuele assistenten. Daarmee kunnen bedrijven de reactietijd verkorten en de kwaliteit van de interacties verbeteren. GenAI helpt bij het interpreteren van klantgegevens en het bieden van gepersonaliseerde aanbevelingen. Dat kan de algehele klantervaring een flinke boost geven.  
 • GenAI verbetert de samenwerking binnen teams 
  GenAI kan de samenwerking binnen teams verbeteren. AI-gestuurde tools kunnen helpen bij het optimaliseren van gedeelde documenten en presentaties, zodat teams efficiënter kunnen samenwerken, ongeacht waar ze zich bevinden. 
 • GenAI bevordert innovatie en R&D 
  GenAI is bijzonder goed in het razendsnel analyseren van wetenschappelijke gegevens en literatuur. Op die manier kan de technologie helpen bij het versnellen van onderzoek en ontwikkeling in diverse sectoren, zoals de gezondheidszorg. Deze versnelling kan leiden tot snellere innovaties en verbeteringen van producten en diensten.  
 • GenAI maakt de werkplek persoonlijker 
  GenAI kan leren van individuele voorkeuren en werkstijlen om een gepersonaliseerde werkervaring te bieden. Dit kan variëren van het aanpassen van de interface van Office-applicaties tot het voorstellen van workflows die beter aansluiten bij de werkgewoonten van de gebruiker. Deze personalisatie kan helpen met het vergroten van de productiviteit en het verminderen van de werklast. 
 • GenAI ondersteunt duurzame praktijken 
  GenAI-modellen kunnen bijvoorbeeld energieverbruik optimaliseren, of helpen met het beheersen van afvalstromen in industriële processen. Daarnaast helpt GenAI met efficiëntere operaties in de maakindustrie, zodat bedrijven hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen en duurzamer opereren.  
 • GenAI kan bedrijven helpen met slimme resourceplanning 
  Door gebruik te maken van voorspellende algoritmen, kan genAI helpen bij een proactief beheer van bedrijfsmiddelen. Zo kan het helpen bij de planning van resourcegebruik en voorspellen hoe toekomstige behoeften zich ontwikkelen op basis van trends en patronen in de data. 

De potentie van genAI is groot. De technologie is inmiddels volwassen, maar nog lang niet uitontwikkeld. Het heeft de potentie om de manier waarop we werken, leren en communiceren te herschrijven. Met verantwoordelijkheid en creatief denken kunnen we deze nieuwe technologie omarmen en gebruiken om een toekomst te bouwen die net zo inspirerend is als die eerste magische momenten voor de televisie.

Meer weten? Kom naar ons evenement

Wil je meer weten over genAI en de mogelijkheden voor jouw business? 20 juni organiseren we samen met Google een evenement dat geheel in het teken staat van AI. Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveer je plaats snel via de inschrijfpagina.

Meer informatie over Google en AI? Neem dan contact met ons op