Ga naar pagina inhoud

Wordt duurzame IT jouw nieuwe succesformule?

Volgens de European Green Deal moet de Europese economie in 2050 klimaatneutraal opereren. Dat betekent dat alle bedrijven – van groot tot klein – aandacht moeten besteden aan hun duurzaamheidsambities en -prestaties. Hoe kun jij als partner je klant daarbij helpen?

Duurzamere IT

Duurzaamheid is een hot topic onder Nederlandse bedrijven. Dit blijkt onder andere uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar liefst 82 procent van de Nederlandse bedrijven ondernam in 2023 stappen om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken.

Die inspanningen zijn niet alleen bedoeld om de planeet te redden of om te voldoen aan wettelijke verplichtingen. Aandacht voor duurzaamheid levert bedrijven ook veel voordelen op. Het stimuleert innovatie, verbetert het merkimago, levert kostenbesparingen op en kan zelfs de toegang tot financiering vergemakkelijken.

Een bedrijf kan op vele manieren streven naar duurzaamheid. Ook binnen het IT-domein zijn aanzienlijke verbeteringen mogelijk. Hier volgen vijf benaderingen waar jij als partner een grote rol in kunt spelen:

#1: Energie-efficiënte apparatuur

Het inruilen van oude, inefficiënte IT-apparatuur voor nieuwe, energiezuinige modellen leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit betreft niet alleen de servers en computers, maar ook de beeldschermen, printers en harde schijven die mogelijk nog in gebruik zijn voor opslag. Flashgeheugens zoals Solid State Drives zijn aanzienlijk energie-efficiënter.

Als partner blijf je na het leveren van de nieuwe apparatuur een adviserende rol spelen. Door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar de instellingen, kun je het energieverbruik drastisch verlagen voor je klant. De ‘tuning guides’ die bijna iedere hardwareleverancier publiceert, helpen je bij het energiezuiniger instellen van de apparatuur.

#2: Cloudcomputing

Een stap naar de cloud kan het energieverbruik aanzienlijk verminderen. In de eerste plaats omdat servers in datacenters vaak efficiënter zijn dan lokale servers. Ten tweede heeft je klant in de cloud alleen de capaciteit nodig die hij daadwerkelijk gebruikt, wat verspilling van middelen voorkomt.

Bovendien doen cloudproviders er alles aan om hun carbon footprint terug te dringen. Zo zijn veel clouddatacenters al overgeschakeld naar duurzame energiebronnen. Sommige aanbieders hebben zelfs de intentie om hun datacenters volledig op hernieuwbare energie te laten draaien of om CO2-negatief te opereren. Begeleid je klant daarom bij het kiezen van de juiste provider om indirect ook bij te dragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

#3: Circulaire IT

Circulaire IT is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Het streven is om de levensduur van IT-apparatuur te verlengen door onderhoud en upgrades. En als het tijd is voor vervanging, wordt gezorgd voor een verantwoorde afvoer. Dat kan door recycling, door de apparatuur te verkopen of deze te doneren.

De voordelen zijn aanzienlijk. Circulaire IT leidt onder andere tot minder elektronisch afval, kostenbesparingen en een positief bedrijfsimago. Jij kunt je klanten helpen bij het omarmen hiervan. Zoals het bieden van ondersteuning bij onderhoud en upgrades, door te helpen bij een verantwoorde afvoer of juist bij het adviseren over de aanschaf van gerecyclede apparatuur.

#4: Digitale duurzaamheid

Digitale duurzaamheid richt zich op het langdurig toegankelijk en bruikbaar houden van digitale informatie. Door informatie langer beschikbaar te houden, voorkomen organisaties verspilling van IT-middelen en verlagen ze de milieu-impact. Zo kan digitale duurzaamheid zorgen voor een langere levensduur van gegevensdragers, en op die manier voor minder elektronisch afval.

Als partner kun je jouw klanten helpen bij het implementeren van digitale duurzaamheidspraktijken. Adviseer ze over de juiste technologieën en platforms, of ontwikkel een strategie voor digitale duurzaamheid. Denk hierbij aan het toepassen van back-ups en het gebruik van open standaarden en formaten.

#5: Meten en rapporteren

Bedrijven worden steeds meer verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Denk hierbij aan de nieuwe Europese Corporate Sustainability and Responsibility Directive (CSRD) die vanaf 2024 ingaat voor grote bedrijven. Vanaf 2026 geldt de richtlijn ook voor mkb-bedrijven.

Rapporteren kan niet zonder tooling, bijvoorbeeld voor het meten en rapporteren van het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Of voor het volgen van de vorderingen ten opzichte van de duurzaamheidsdoelstellingen. Organisaties krijgen dankzij de tooling inzicht in hun duurzaamheidsprestaties en de mogelijkheden voor verbetering. Ze kunnen hierbij profiteren van jouw advies, ondersteuning, en begeleiding bij de implementatie van deze tools.

Heb je vragen over duurzaamheid en jouw kansen in de IT?