Ga naar pagina inhoud

Workloads migreren van On-Premise naar Public Cloud

TD SYNNEX heeft uitgebreide ervaring met het migreren van workloads naar de public cloud. In deze blog schetsen wij de belangrijkste punten die we hebben geleerd na veel succesvolle projecten (en een enkel project dat beter hadden gekund!).

Het migreren van workloads naar de Public Cloud heeft zeker voordelen: de schaalbaarheid en flexibiliteit om mee te groeien (en te krimpen) met de vraag, de kosteneffectiviteit van een pay-as-you-go-model, de toegankelijkheid van met internet verbonden data, applicaties en bedrijfsprocessen. Door gebruik te maken van de kracht van de cloud kunnen organisaties hun flexibiliteit verbeteren, activiteiten stroomlijnen en zich concentreren op hun kerncompetenties, waardoor innovatie en groei worden gestimuleerd.

Veel workloads staan echter on-premise. Hoe migreer je die nu het beste naar een public cloud?

Wat zorgt voor een succesvol cloudmigratieproject?
Plannen, voorbereiden en oefenen!

Toptips voor een succesvol cloudmigratieproject
 • Evalueer de workloads:
  Evalueer de bestaande on-premise workloads en categoriseer ze op basis van hun kenmerken, zoals resourcevereisten, afhankelijkheden en hoe kritisch ze zijn. Dit helpt bij het prioriteren en dienovereenkomstig plannen van het migratieproces.
 • Kies de juiste cloudprovider:
  Onderzoek en selecteer de juiste public cloudprovider op basis van de vereisten van uw organisatie, inclusief prijsmodellen, serviceaanbod, naleving en ondersteuning. Overweeg providers zoals AWS, Azure of Google Cloud op basis van de specifieke behoeften. TD SYNNEX is de enige distributeur met het portfolio van alle drie de hyperscalers !
 • Evalueer de specifieke cloudgereedheid:
  Bepaal de status van alle applicaties en infrastructuur voor de cloudomgeving. Beoordeel factoren zoals compatibiliteit, schaalbaarheid, beveiliging en naleving van regelgeving. Identificeer eventuele noodzakelijke wijzigingen of updates die nodig zijn voor een succesvolle migratie.
 • Neem de tijd voor gegevensmigratie:
  Bepaal de beste aanpak voor het migreren van de data naar de cloud. Evalueer opties zoals directe gegevensoverdracht via het netwerk, het gebruik van opslagapparaten voor grootschalige gegevensoverdracht of het gebruik van cloudproviderspecifieke migratietools. Denk aan gegevensbeveiliging, overdrachtssnelheid en implicaties voor downtime. De tijd voor gegevensoverdracht is van invloed op de beschikbaarheid van applicaties. Overweeg in sommige gevallen een gefaseerde migratie.
 • Evalueer het netwerk:
  Evalueer de netwerkvereisten en plan de connectiviteit tussen de lokale infrastructuur en de public cloud. Bepaal de beste netwerkoplossing, zoals VPN, speciale verbindingen of cloudproviderspecifieke netwerkservices. Houd rekening met factoren als bandbreedte, latency en security.
 • Beveiliging definiëren en testen:
  Ontwikkel een uitgebreide beveiligingsstrategie voor de openbare cloudomgeving. Definieer toegangscontroles, coderingsmechanismen en nalevingsmaatregelen om de bescherming van de data te waarborgen. Maak gebruik van beveiligingsservices en -tools van cloudproviders, zoals identiteits- en toegangsbeheer (IAM) en beveiligingsgroepen, om de beveiliging te verbeteren. Test en valideer de beveiligingsmaatregelen regelmatig. Zoals bij veel taken, is beveiliging niet “eens en voor altijd”. Regelmatige extern geleverde testen – denk aan Vulnerability scans, Penetratietesten etc.-, kunnen een belangrijk onderdeel zijn van doorlopende beveiligingsmaatregelen.
 • Implementeer back-up en recovery:
  Ontwerp en implementeer een robuuste strategie voor back-up en recocry voor de cloudgebaseerde infrastructuur. Bepaal hoe vaak back-ups worden uitgevoerd, waar back-upgegevens worden opgeslagen en stel doelstellingen voor hersteltijd en herstelpuntdoelstellingen vast voor kritieke workloads.
 • Optimaliseer kosten- en resourcebeheer:
  Identificeer mogelijkheden voor kostenoptimalisatie door gebruik te maken van cloud-native services, schaalvergroting van resources en gereserveerde instanties of besparingsplannen. Bewaak het gebruik van resources, stel kostenwaarschuwingen in en implementeer automatiseringstools om de kosten te optimaliseren en onnodige uitgaven te voorkomen. In veel gevallen kan kostenoptimalisatie worden uitgevoerd als een tweede stap na de daadwerkelijke migratie en nadat enkele basisgegevens zijn verzameld, maar het is belangrijk om te onthouden om vroeg en vaak terug te komen op optimalisatie .
 • Testen en valideren:
  Voer grondige tests en validatie uit van de gemigreerde workloads in de cloudomgeving. Test verschillende scenario’s, waaronder failover en failback, om de stabiliteit en betrouwbaarheid van uw applicaties en gegevens te waarborgen. Voer belastingstests uit om de schaalbaarheid en prestaties onder verschillende omstandigheden te valideren. Verwacht altijd het onverwachte!
 • Train en leid de teams op:
  Bied training en opleiding aan het IT-team op het cloudplatform en de bijbehorende specifieke services. Zorg ervoor dat ze over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om de cloudomgeving effectief te beheren en te exploiteren. Stimuleer een cultuur van continu leren en moedig het team aan om op de hoogte te blijven van de nieuwste cloudtechnologieën en best practices.

Toptip: TD SYNNEX Academy kan helpen met het verkrijgen en onderhouden van de benodigde vaardigheden, we zijn een geautoriseerde trainingsaanbieder voor veel toonaangevende technologieleveranciers.

Meer weten? Vraag onze experts om hun kennis uit de eerste hand te delen met of bezoek de TD SYNNEX-website.