Ga naar pagina inhoud
Duurzame IT

Zo zet je stappen naar een duurzame IT-strategie 

Hewlett Packard Enterprise logo

Duurzaamheid een blok aan het been van de digitale transformatie? Integendeel, het is juist een katalysator. Recent onderzoek toont aan dat bedrijven die duurzaamheid integreren in hun IT-strategie, niet alleen hun digitale transformatie versnellen maar ook uitgroeien tot de toekomstige marktleiders. Hoe begeleid je jouw klanten naar zo’n winnende, duurzame IT-strategie? 

Duurzaamheid is meer dan een ethische keuze; het is een strategische investering met tastbare voordelen. Door duurzaamheid in hun IT-strategieën te verweven, kunnen bedrijven flink besparen en hun efficiëntie verbeteren. Dit leidt tot kostenbesparingen, een sterkere merkreputatie en betere naleving van regelgeving. 

Een duurzame IT-strategie stelt organisaties in staat om ‘meer te doen met minder’, door processen te transformeren en te moderniseren. Dit resulteert in een kleinere ecologische voetafdruk en een hoger rendement. Partners die klanten helpen bij het opstellen van deze strategieën, zijn cruciaal voor het vormgeven van de toekomstige marktleiders. 

5 stappen

In een recente whitepaper zet Hewlett Packard Enterprise enkele stappen richting een duurzame IT-strategie uiteen: 

Stap 1: Drijfveren identificeren

Alles begint met het begrijpen van de unieke duurzaamheidsdoelstellingen en -behoeften van een organisatie. Wat wil de organisatie bereiken? Een duurzame IT-strategie draagt namelijk niet alleen bij aan een beter milieu, maar leidt bijvoorbeeld ook tot kostenbesparingen en verhoogde operationele efficiëntie. 

Van het moderniseren van IT-systemen om de ecologische voetafdruk te verkleinen tot het verminderen van energieverbruik en operationele kosten, het is essentieel om deze drijfveren nauwkeurig af te stemmen op de organisatorische doelen.  

Stap 2: Duurzaamheid intern afstemmen

De integratie van IT in de bredere duurzaamheidsstrategie van een bedrijf is cruciaal. Dit vereist afstemming tussen de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf en de zakelijke doelstellingen van de IT-organisatie. 

Partners kunnen een sleutelrol spelen in het overbruggen van deze kloof, door ervoor te zorgen dat IT-initiatieven niet alleen bijdragen aan de vermindering van broeikasgassen en afval maar ook aan kostenbesparingen en nieuwe inkomstenstromen door bijvoorbeeld het opknappen en opnieuw in de markt zetten van IT-apparatuur. 

Stap 3: Doelstellingen IT-organisatie bepalen

De volgende stap is het bepalen van de doelstellingen van de IT-organisatie. Welke maatregelen gaan bijdragen aan een duurzamere IT-operatie? Denk dan aan het terugdringen van de ‘IT-wildgroei’, een efficiënter gebruik van ruimte, water en energie en het stimuleren van innovatie. 

De keuze moet datagedreven zijn. Door al deze aspecten holistisch te benaderen, kunnen partners helpen een duidelijk en meetbaar duurzaam IT-plan te ontwikkelen dat aansluit bij de bredere bedrijfsdoelen. 

Stap 4: De juiste partners verzamelen

Het ontwikkelen van een duurzame IT-strategie vereist een breed scala aan vaardigheden en expertise. Partners moeten samenwerken met verschillende stakeholders binnen en buiten de organisatie, van financiën en inkoop tot externe leveranciers. 

Deze samenwerkingen zijn essentieel om de duurzaamheids-, financiële en zakelijke doelstellingen van de IT-organisatie te ondersteunen en te bevorderen. 

Stap 5: De juiste meet- en rapportagetools kiezen 

Het succes van een duurzame IT-strategie hangt af van nauwkeurige metingen en rapportages. Onmisbaar hierbij zijn tools en software die data verzamelen en realtime updates geven. HPE biedt bijvoorbeeld geavanceerde tools zoals HPE iLO. Deze tool monitort het gebruik van apparatuur, energieverbruik en thermische output. Samen met HPE OneView helpt het bij het optimaliseren van de infrastructuur. 

Deze tools verminderen de IT-wildgroei en maximaliseren de efficiëntie van datacenters. Ze ondersteunen een veerkrachtige IT-omgeving door inzichten te geven die overprovisioning en overkoeling voorkomen. Met intelligente automatisering en prestatiebeheer, zoals met HPE InfoSight, kun je de capaciteitsbenutting optimaliseren en IT-operaties transformeren naar duurzamere praktijken. 

Slechts het begin

Het formuleren van een succesvolle duurzame IT-strategie is echter slechts het begin. In de technische whitepaper ‘Increasing competitiveness with a comprehensive IT efficiency strategy‘ duikt HPE dieper in de processen en technologieën die organisaties kunnen toepassen om efficiëntie door de gehele IT-stack en waardeketen te bevorderen en te realiseren. 

Als partner sta je in de frontlinie om jouw klanten te navigeren door dit complexe landschap van duurzame IT. Jouw rol is belangrijk: je adviseert, implementeert en ondersteunt duurzame IT-oplossingen. Deze oplossingen zijn goed voor het milieu en verbeteren de bedrijfsresultaten van je klanten. 

Meer weten over de ondersteuning en oplossingen die TD SYNNEX biedt? Neem dan contact met ons op.