Ga naar pagina inhoud

Low-code: jouw nieuwe businessdriver voor 2023?

Voor veel organisaties zijn niet middelen, maar mensen de beperkende factor als het gaat om cruciale eigenschappen als innovatievermogen en flexibiliteit. Low-code kan die beperkingen grotendeels wegnemen. Maar wat is low-code dan precies, en hoe kan jij als IT-partner en jouw klanten ervan profiteren?

Een nieuw jaar betekent ook goede voornemens. En wat is nou een beter voornemen dan het starten met een portfolio-uitbreiding? Met een nieuwe omzetstroom zet je je business steviger in het zadel. Het is dan wel verstandig te kiezen voor een markt waar muziek in zit. Als ik nu één markt zou moeten noemen waar echt veel potentie in zit, dan is dat low-code. Ik zal je proberen duidelijk te maken waarom.

Wat is low-code?
Low-code is een ontwikkelmethode waarbij gebruikers op een visuele manier applicaties ontwikkelen. Ze maken daarbij gebruik van bijvoorbeeld drag-and-drop en kant-en-klare logica in plaats van regels code. Het schrijven in en/of kennis van traditionele programmeertalen is bij low-code niet of nauwelijks nodig.

Welke kansen biedt low-code voor partners?
Low-code is een potentiële goudmijn. Steeds meer organisaties ontdekken de voordelen van deze laagdrempelige ontwikkelmethode. De markt voor low-codeplatforms groeide in 2022 met 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor tot ruim 596 miljard dollar. De groei zet voort: tegen 2024 vindt meer dan 65 procent van alle applicatieontwikkeling met behulp van low-code plaats.

De doelgroep bestaat bovendien niet alleen uit de ‘klassieke’ IT-wereld. Gartner voorspelt dat de helft van alle nieuwe low-codeklanten tegen eind 2025 ook van zakelijke kopers buiten de IT-organisatie afkomstig is.

Daarnaast is het voor partners ook een kans op het aanbieden van nieuwe dienstverlening. Naast de verkoop van licenties voor dergelijke platformen verlaagt een low-codeplatform ook de drempel om zelf ontwikkeldiensten aan te bieden.

Waarom is low-code zo populair?
De toenemende populariteit van low-code is goed verklaarbaar. IT’ers zijn schaars, en zeker programmeertalent is niet in overvloed aanwezig. Tegelijkertijd staan organisaties onder grote druk om bij te blijven met alle maatschappelijke veranderingen. Consumenten (b2b/b2c) zijn veeleisend en de vraag verandert continu.

Dat vraagt om continue innovaties en grote wendbaarheid. Organisaties hebben grote moeite om dat tempo bij te benen met klassieke ontwikkelmethoden. Low-code biedt hen een instrument om deze trajecten niet alleen te versnellen, maar ook meer mensen vanuit de business in dat proces te betrekken.

Hoe zet je low-code in de praktijk in?
Low-codeontwikkeling verloopt via een zogeheten low-codeplatform. Dat is een softwareoplossing die niet alleen een visuele ontwikkelomgeving biedt, maar ook standaard voorziet in bijvoorbeeld integraties via API’s en kant-en-klare logica. Een voorbeeld van zo’n platform is Microsoft Power Platform. Dit platform integreert naadloos met de drie cloudplatformen van Microsoft (Office 365, Dynamics 365 en Azure).

Wat zijn de voordelen van low-codeplatformen?
Low-code kent een aantal duidelijke voordelen:

1. Kortere ontwikkeltrajecten
Low-code zorgt ervoor dat door zijn toegankelijke en eenvoudige opzet meer mensen betrokken raken bij het ontwikkelproces. Ook de ontwikkeling zelf kan veel sneller plaatsvinden. Daarnaast bevatten low-codeplatformen zoals Microsoft Power Platform kant-en-klare logica en functionaliteit. Die eigenschappen zorgen voor kortere innovatietrajecten.

2. Meer betrokkenheid van de business bij ontwikkeling
Dankzij low-code kunnen businessusers ook meewerken aan het ontwerp en de ontwikkeling van applicaties. Het is zelfs niet ondenkbaar dat zij de regie en ontwikkeling zelf volledig in handen nemen. Daardoor raken zij rechtstreeks betrokken bij IT-projecten. Dat verkleint de traditionele kloof die veel organisaties ervaren tussen IT en de business enorm, wat op zichzelf weer enorme voordelen heeft.

3. Kostenbesparingen
Omdat je met low-code in minder tijd meer apps ontwikkelt, dalen de kosten. Daarnaast vermindert low-code de behoefte aan ontwikkelaars, waardoor aanwervingskosten dalen.

4. Grotere flexibiliteit
Organisaties moeten zich steeds sneller kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en nieuwe wet- en regelgeving. Wijzigingen in complexe code kosten niet alleen tijd, maar vergroten ook de kans op bugs. Low-code kent die nadelen niet, aanpassingen zijn veel eenvoudiger toepasbaar. Dat vergroot de wendbaarheid van organisaties.

5. Betere security
Een low-codeplatform biedt standaard dataconnectoren en securitycomponenten. Gebruikers hoeven deze slechts te implementeren in hun apps. Dat verkleint de securityrisico’s sterk ten opzichte van applicaties waarbij ontwikkelaars steeds ‘from scratch’ securityvoorzieningen moeten inbouwen.

Heeft low-code ook nadelen?
Uiteindelijk zijn de mogelijkheden van low-code beperkt door de functionaliteit van het gebruikte low-codeplatform. Die beperkingen kennen traditionele programmeertalen niet of nauwelijks. Daarbij zijn de mogelijkheden zo groot als de vaardigheden en creativiteit van de ontwikkelaars.

Dat hoeft overigens geen showstopper te zijn. Handmatig programmeerwerk is ook binnen een low-codeplatform altijd mogelijk. Op die manier kun je eventuele missende zaken alsnog toevoegen.

Voor welke bedrijven is low-code interessant?
Low-code is voor een brede doelgroep interessant. Ontwikkelen met deze platforms vergt immers geen speciale vaardigheden. Uiteraard past zo’n platform het beste bij organisaties die in-house applicaties ontwikkelen.

Als Microsoft-specialist help ik partners met hun verkenning van de low-codemarkt. Laat je het weten als ik jou ook kan ondersteunen? Bel of mail me: 06-20 59 76 09, martijn.elfers@tdsynnex.com