Ga naar pagina inhoud

Dit zijn de populairste storage-technologieën   

Hewlett Packard Enterprise logo

Met de explosieve groei van data hebben je klanten behoefte aan snelle, betrouwbare en schaalbare opslagopties. Dat biedt natuurlijk voor jou als IT-partner volop businesskansen. Maar voor een succesvol storageportfolio is het wel belangrijk dat je klanten goed kunt adviseren over de beste opslagoplossingen voor hun situatie. Met deze storagetechnologieën leg je een goede basis. 

SSD: goed presterende allrounder

Veel moderne opslagsystemen werken op basis van ssd-schijven. Deze hebben de traditionele harde schijven (HDD’s) voor veel toepassingen vervangen, voornamelijk vanwege hun hogere snelheid en betrouwbaarheid. In tegenstelling tot harde schijven die mechanische onderdelen gebruiken om data te lezen en te schrijven, maken ssd’s gebruik van flashgeheugen. Dat zorgt voor snellere toegangstijden, lagere latency en verbeterde algehele systeemprestaties. 

Ssd’s zijn bovendien aantrekkelijk omdat ze energiezuiniger zijn, minder warmte genereren en beter bestand zijn tegen fysieke schokken. Dit maakt ze ideaal voor servers in datacenters waar ruimte en energieverbruik belangrijke overwegingen zijn. 

Geschikt voor:
  • Datacenters met gemengde workloads: Ssd’s zijn betrouwbare allrounders die over de gehele linie goede prestaties leveren. Dat maakt ze geschikt voor datacenters die een breed scala aan applicaties draaien, van databases tot webhosting.
Voorbeeldoplossingen op basis van deze technologie:

MSA206x en de Alletra 5000 (hybride oplossing, mix van SSD met spinning disk). Deze serie flashgebaseerde opslagsystemen biedt hoge prestaties en efficiency voor een brede reeks toepassingen.

Non-Volatile Memory Express (NVMe): snelle data-crunchers

Het NVMe-protocol is ontworpen om de doorvoersnelheid en lage latency van ssd’s volledig te benutten via de PCI Express (PCIe)-interface. NVMe biedt grote verbeteringen ten opzichte van oudere opslaginterfaces zoals SATA. 

NVMe biedt prestatievoordelen voor bedrijven die werken met data-intensieve toepassingen, zoals big data-analyse, realtime dataverwerking en high-performance computing (HPC). 

Geschikt voor:
  • High-Performance Computing (HPC)-omgevingen: Onderzoeksinstellingen en bedrijven in sectoren zoals financiële dienstverlening, engineering en wetenschappelijke modellering, die rekenintensieve toepassingen draaien. 
  • Organisaties met data-intensieve toepassingen: Organisaties die grote volumes aan realtime data verwerken, zoals in big data-analyse of videoverwerking. 
Voorbeeldoplossingen op basis van deze technologie:

De Alletra 6000, 9000 en de Alletra MP beschikken over NVMe. Deze systemen zijn ontworpen om extreme betrouwbaarheid en hoge prestaties te leveren voor missiekritische applicaties, met snelle netwerkconnectiviteit en lage latency.

Storage Class Memory (SCM): als iedere milliseconde telt

SCM is een relatief nieuwe technologie die het gat dicht tussen dynamisch RAM (DRAM) en ssd’s in termen van snelheid, duurzaamheid en kosten. SCM, ook bekend als persistent memory, combineert de snelheid van DRAM met het niet-vluchtige karakter van traditionele opslag. Dat resulteert in aanzienlijk snellere toegangstijden en grotere duurzaamheid dan ssd’s. 

Deze technologie is bijzonder waardevol in omgevingen waar de noodzaak om enorme hoeveelheden data snel te verwerken en te analyseren cruciaal is. Voor IT-partners betekent dit een kans om klanten te voorzien van cutting-edge opslagoplossingen die prestaties en efficiëntie naar een hoger niveau tillen. 

Geschikt voor:
  • Financiële markten en realtime-analyse: Bedrijven die realtime gegevensanalyse uitvoeren, zoals in de financiële sector voor high-frequency trading. 
  • Databases en in-memory computing: Organisaties die in-memory databases gebruiken voor applicaties zoals live aanbevelingssystemen, fraudedetectie en IoT-data-analyse. 
Voorbeeldoplossingen op basis van deze technologie:

HPE heeft SCM geïntegreerd in verschillende productlijnen, zoals HPE ProLiant- en HPE Apollo-servers.

Conclusie

De keuze voor een opslagoplossing hangt af van de specifieke behoeften en budgetten van een organisatie. Ssd’s bieden een uitstekende balans tussen prestatie, duurzaamheid en kosten voor een breed scala aan toepassingen. NVMe is de beste keuze voor toepassingen die maximale prestaties vereisen, terwijl SCM een veelbelovende optie is voor bedrijven die op zoek zijn naar de ultieme snelheid en reactievermogen in hun opslaginfrastructuur.

Meer weten over de ondersteuning en oplossingen die TD SYNNEX biedt? Neem dan contact met ons op.