Ga naar pagina inhoud

Dit is waarom duurzaamheid een must is voor jouw klanten 

Cisco logo

Een duurzame IT-sector is een win-win situatie voor iedereen. Je draagt bij aan een betere wereld voor mens en natuur, én je versterkt je concurrentiepositie. Als IT-partner heb je de kans om je eigen bedrijf te verduurzamen, maar ook om je klanten te adviseren en te ondersteunen. Zo bouw je samen aan een groene toekomst op een solide technologische basis. 

Klimaatverandering, vervuiling en schaarste van hulpbronnen drukken steeds meer op de planeet en de samenleving. Een duurzaam businessmodel niet alleen maar een ethische plicht. Steeds meer bedrijven zien in dat duurzaamheid een manier is om zich te onderscheiden van de concurrentie. Met maatschappelijk verantwoord ondernemen verbeteren ze hun reputatie en klantloyaliteit, en boren ze soms zelfs nieuwe markten aan. 

Talloze voorbeelden

Er zijn talloze voorbeelden van bedrijven die succesvol zijn geworden door een focus op duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan Patagonia, dat de markt voor outdoorkleding heeft veroverd met zijn innovatieve en milieuvriendelijke producten en levenslang gratis reparaties aan hun kleding aanbiedt. Of aan de Fairphone, de duurzaam geproduceerde smartphone die dankzij vervangbare onderdelen eenvoudig te repareren is, wat de levensduur verlengt. 

Argumenten voor verduurzaming

Duurzaamheid scoort niet voor niets. Dat succes heeft een paar duidelijke redenen:

1. Klanten verwachten het

Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten zijn zich steeds meer bewust van de impact van hun keuzes op de wereld om hen heen. Uit onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders bereid is om meer te betalen voor producten of diensten die duurzaam zijn. Bovendien verwachten ze dat bedrijven transparant zijn over hun duurzaamheidsprestaties en verantwoording afleggen over hun sociale en ecologische impact. 

Daarom is het essentieel dat jouw klanten laten zien dat ze duurzaamheid serieus nemen en dat ze voldoen aan de verwachtingen van hun eindklanten. Door te communiceren over hun duurzame visie, strategie en acties, kunnen ze hun merkwaarde verhogen, hun klanttevredenheid verbeteren en hun marktaandeel vergroten. 

2. Duurzaamheid bespaart kosten

Naast reputatie en klantrelatie, is er nog een andere reden waarom duurzaamheid prioriteit heeft bij jouw klanten: kostenbesparing. Dankzij verduurzaming kun je namelijk flink besparen op hun energieverbruik, grondstoffengebruik en afvalverwerking. Dat verlaagt niet alleen de ecologische voetafdruk, maar verhoogt tegelijkertijd de winstmarge. 

Een voorbeeld hiervan is Philips, dat met zijn EcoVision-programma al meer dan 2 miljard euro heeft bespaard door energie-efficiëntie, circulaire economie en gezondheidsoplossingen te integreren in zijn bedrijfsvoering. Of McDonald’s, dat met zijn Scale for Good-initiatief zijn energieverbruik met 25% heeft verminderd door onder andere ledverlichting, slimme thermostaten en groene daken te installeren in zijn restaurants. 

3. Duurzaamheid is een must

Wereldwijd zijn de duurzame ambities groot. Veel overheden hebben toegezegd de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dat heeft gezorgd voor strengere eisen en normen. Bijvoorbeeld op het gebied van energie-efficiëntie, emissiereductie en duurzaamheidsrapportage. 

In sommige gevallen is duurzaamheid dus geen nice-to-have, maar een keiharde vereiste. Het vraagt om vergaande aanpassingen van bedrijfsprocessen en – voor jouw business heel relevant – investeringen in duurzame technologieën. Dat klinkt als een uitdaging, maar het biedt jou als IT-partner een mooie kans om voorop te lopen in de markt en jouw klanten hierbij te helpen. 

Duurzaamheid als Cisco-oplossing

Hoe kan Cisco jouw klanten helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren? Allereerst zijn de ambities van het bedrijf zelf op dit gebied niet kinderachtig. Zo wil Cisco in 2025 al zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen, zijn afval naar nul reduceren en zijn CO2-uitstoot met 60% verminderen ten opzichte van 2007. Bovendien heeft Cisco de ambitie om tegen 2030 meer dan een miljard mensen te bereiken met zijn sociale en ecologische programma’s. 

Maar Cisco doet meer dan alleen zelf duurzaam zijn. Het bedrijf biedt ook technologische oplossingen die jouw klanten kunnen helpen om hun milieu-impact te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Cisco Webex: een platform voor online vergaderen, samenwerken en presenteren dat reistijd en -kosten bespaart en de CO2-uitstoot verlaagt. 
  • Cisco Meraki: een cloud-managed netwerkoplossing die het energieverbruik optimaliseert, het beheer vereenvoudigt en de veiligheid verhoogt. 
  • Cisco Spaces: een oplossing voor slimme gebouwen die het gebruik van ruimte, licht, temperatuur en ventilatie monitort en regelt om het comfort en de efficiëntie te verbeteren. 

Duurzaamheid als toekomst

Duurzaamheid is geen modegril, maar een blijvende verandering in de manier waarop we zaken doen. Jouw klanten kunnen niet achterblijven als ze willen overleven en groeien in de 21e eeuw. Daarom is het belangrijk dat je hen ondersteunt en adviseert op dit gebied. Cisco kan je daarbij helpen met zijn innovatieve en duurzame technologieën. Samen kunnen we een positieve impact maken op de wereld. 

Wil je meer weten over verduurzamen met Cisco? Het Cisco-team van TD SYNNEX helpt je verder en voorziet je graag vrijblijvend van advies.