Ga naar pagina inhoud

De belangrijkste redenen voor Microsoft 365 backup & security

Heb je controle over je Microsoft 365 gegevens? Heb je toegang tot alle items die je nodig hebt? Is de beveiliging in orde? De meest voorkomende reactie is meestal: “Natuurlijk doe ik dat”, of “Microsoft regelt het allemaal.”

Microsoft biedt veel en een geweldige service voor hun klanten. De primaire focus van Microsoft ligt echter op het beheren van de Microsoft 365-infrastructuur en het handhaven van de uptime voor de gebruikers. Ze geven daarbij jou de verantwoordelijkheid voor jouw gegevens. De misvatting dat Microsoft namens jou een volledige back-up van uw gegevens maakt, wordt breed gedragen en zou zonder een mentaliteitsverandering schadelijke gevolgen kunnen hebben wanneer deze verantwoordelijkheid onbeheerd wordt gelaten. Om hier duidelijkheid over te krijgen heeft Veeam hier het Office 365 Shared Responsibility model voor ontwikkeld.

Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je toegang hebt tot, en controle hebt over je Exchange Online-, SharePoint Online-, OneDrive for Business- en Microsoft Teams-gegevens.

De belangrijkste redenen voor MS 356 Back-up en Security

1. Per ongeluk gegevens verwijderen
Als je een gebruiker verwijdert, bedoeld of niet, wordt die verwijdering gerepliceerd over het netwerk, samen met de verwijdering van hun OneDrive voor Bedrijven-account en mailbox.

Native prullenbakken en versie geschiedenissen die zijn opgenomen in Microsoft 365 kunnen je slechts op beperkte wijze beschermen tegen deze vorm van gegevensverlies, wat een eenvoudig herstel van een goede back-up tot een groot probleem kan maken nadat Microsoft 365 de gegevens voor altijd heeft verwijderd, of als de bewaartermijn hiervan is verstreken.

2. Interne bedreigingen
Bij beveiligingsrisico’s denkt men vaak aan hackers en virussen. Bedrijven ervaren echter ook bedreigingen van binnenuit en die komen vaker voor dan u denkt, zowel opzettelijk als onopzettelijk.

Toegang tot bestanden en contacten verandert zo snel dat het moeilijk kan zijn om alle medewerkers goed in de gaten te houden. Microsoft heeft daarnaast geen idee wat het verschil is tussen een gewone gebruiker en een ontslagen werknemer die kritieke bedrijfsgegevens probeert te verwijderen voordat ze vertrekken. Bovendien creëren sommige gebruikers onbewust ernstige bedreigingen door geïnfecteerde bestanden te downloaden of per ongeluk gebruikersnamen en wachtwoorden te lekken naar sites die ze dachten te kunnen vertrouwen.

3. Externe bedreigingen
Malware en virussen zoals ransomware, hebben organisaties over de hele wereld ernstige schade toegebracht. Niet alleen de reputatie van het bedrijf loopt gevaar, maar ook de privacy en veiligheid van interne- en klantgegevens.

De beperkte back-up-/herstelfuncties van Exchange Online zijn ontoereikend om ernstige aanvallen af te handelen. Regelmatige back-ups zorgen ervoor dat een afzonderlijke kopie van je gegevens niet geïnfecteerd is en dat je deze snel kunt herstellen.

4. Legal and compliance vereisten
Soms heb je onverwachts e-mails, bestanden of andere soorten gegevens nodig voor juridische zaken. Iets waarvan je nooit denkt dat het je zal overkomen totdat het gebeurt. Microsoft heeft een aantal vangnetten ingebouwd (gerechtelijke handhaving en retentie). Maar dit zijn geen robuuste back-upoplossingen die bedrijven uit juridische problemen zullen houden.

Wettelijke vereisten, nalevingsvereisten en toegangsregels verschillen per branche en land, maar boetes, straffen en juridische geschillen zijn drie dingen waar je geen ruimte voor hebt op je takenlijst.

5. Managen van hybrid email deployments en migraties naar Microsoft 365
Organisaties die met Microsoft 365 gaan werken, hebben doorgaans een overgangsperiode nodig voor de transitie tussen on-premises Exchange en Microsoft 365 Exchange Online. Sommigen laten zelfs een klein deel van hun oude systeem op zijn plaats om meer flexibiliteit en extra controle te hebben. Deze hybride e-mailimplementaties komen vaak voor, maar brengen extra management uitdagingen met zich mee.

De juiste Microsoft 365 back-up oplossing moet hybride e-mailimplementaties aankunnen en uitwisselingsgegevens op dezelfde manier behandelen, waardoor de bronlocatie irrelevant wordt. Bovendien moet je de gegevens kunnen opslaan waar je maar wil, of dit nu on-premises is, in de cloud zoals AWS S3 of Azure Blob, of bij een managed service provider.

6. Teams data structure
Microsoft Teams wint snel aan terrein met de toename van werken op afstand. Het is nu het centrum van ons productiviteitsuniversum. Microsoft structureert Teams als een gebruikersinterface die Microsoft 365-services samenbrengt, zoals SharePoint omgevingen en OneDrive for Business. Deze aanpak zorgt voor agile en realtime communicatie en samenwerking voor teams.

Gegevens op deze locaties moeten worden beschermd, maar dat is niet alles wat je moet beschermen. Teams heeft instellingen, configuraties en lidmaatschappen die allemaal moeten worden beschermd en hersteld. Een speciaal gebouwde back-up oplossing kan niet alleen de gegevens beschermen, maar ook deze instellingen en de bijbehorende onderlinge verbindingen tussen applicaties.

Naast bovengenoemde redenen om een back-up voor Microsoft 365 te implementeren moet je ook niet de beveiliging van uw email omgeving over het hoofd zien, voor zowel in- als externe bedreigingen. De beveiliging is dus is minstens net zo belangrijk.

TD SYNNEX kan je helpen met het maken van een veilige back-up van je Microsoft 365 gegevens door middel van Veeam Backup for Microsoft 365 en de beveiliging (zowel voor interne, als externe bedreigingen) in orde maken door middel van Email Security and Protection van Proofpoint.

Neem voor alle mogelijkheden rondom Microsoft 365 oplossingen van Veeam en Proofpoint contact op met Veeam team van TD SYNNEX.